Phytonia Bust Firming Serum - Składniki

Fitoestrogeny roślinne odpowiedniki żeńskiego hormonu estrogenu

Polygonaceous w Polsce znany jako Rdest Japoński
Składnikiem tej rośliny międzyinnymi są: resveratrol, flawonoidy (np. rutozyd, kwercetyna, kwercytryna, hiperozyd, ramnazyna, persykaryna), kwas galusowy, kwas elagowy, garbniki, katechiny, naftochinony, antrachinony, seskwiterpeny, beta-sitosterole. 3,4′,5-trihydrostilbene-3-β-D-glucoside – polidatina (polydatin), 2,5-dimethyl-7-hydroxychromone, 7-hydroxyl-4-methoxy-5-methylkumaryna, torachrysone-8-O-D-glukozyd, beta-sitosterol-glukozyd.
Resveratrol, w organizmie człowieka, wykazuje dużą aktywność biologiczną. Jest antyoksydantem, zapobiega powstawaniu wolnych rodników i nadtlenków. Działa przeciwnowotworowo. Jest naturalnym fitoestrogenem, czyli związkiem potęgującym działanie estrogenów przez co wpływa korzystnie na porost piersi, działający antyandrogennie. Bardzo pomocny w leczeniu trądzików, w tym acne inversa. Wykazuje właściwości przeciwzapalne. Rozszerza naczynia wieńcowe, usprawnia krążenie wieńcowe, zapobiega miażdżycy i zmianom zwyrodnieniowym tkanki nabłonkowej i łącznej naczyń krwionośnych.
Składnikiem tej rośliny międzyinnymi są: resveratrol, flawonoidy (np. rutozyd, kwercetyna, kwercytryna, hiperozyd, ramnazyna, persykaryna), kwas galusowy, kwas elagowy, garbniki, katechiny, naftochinony, antrachinony, seskwiterpeny, beta-sitosterole. 3,4′,5-trihydrostilbene-3-β-D-glucoside – polidatina (polydatin), 2,5-dimethyl-7-hydroxychromone, 7-hydroxyl-4-methoxy-5-methylkumaryna, torachrysone-8-O-D-glukozyd, beta-sitosterol-glukozyd.
Resveratrol, w organizmie człowieka, wykazuje dużą aktywność biologiczną. Jest antyoksydantem, zapobiega powstawaniu wolnych rodników i nadtlenków. Działa przeciwnowotworowo. Jest naturalnym fitoestrogenem, czyli związkiem potęgującym działanie estrogenów przez co wpływa korzystnie na porost piersi, działający antyandrogennie. Bardzo pomocny w leczeniu trądzików, w tym acne inversa. Wykazuje właściwości przeciwzapalne. Rozszerza naczynia wieńcowe, usprawnia krążenie wieńcowe, zapobiega miażdżycy i zmianom zwyrodnieniowym tkanki nabłonkowej i łącznej naczyń krwionośnych.

Cimicifugae Rhizoma w Polsce znana jako Pluskwica Groniasta
Składnikiem tej rośliny międzyinnymi są: glikozydy triterpenowe np.: akteina, cimigenol. Kwas salicylowy, taniny, żywice, fitosterole i kwasy tłuszczowe. Stałe lub płynne wyciągi z tego surowca były od wieków stosowane przy zaburzeniach miesiączkowania. Obecnie, na podstawie wielu badań klinicznych, stwierdzono że wyciągi z pluskwicy skutecznie łagodzą takie uciążliwe objawy menopauzy jak: uderzenia gorąca, pocenie się czy bóle głowy. Mają również znaczący wpływ na inne dolegliwoście klimakterium. Wyciągi z cimicifugi działają dzięki obecności glikozydów triterpenowych o właściwościach zbliżonych do estrogenów które pobudzają wzrost piersi. Wykazano, że hamują one uwalnianie hormonu lutenizującego i mają wyraźny wpływ na cały układ podwzgórze-przysadka-jajniki. Wyciągi z pluskwicy są dobrze tolerowane i mogą być z powodzeniem stosowane w leczeniu objawów menopauzy, szczególnie u tych kobiet, które nie mogą być leczone tradycyjną terapią estrogenowa.
Składnikiem tej rośliny międzyinnymi są: glikozydy triterpenowe np.: akteina, cimigenol. Kwas salicylowy, taniny, żywice, fitosterole i kwasy tłuszczowe. Stałe lub płynne wyciągi z tego surowca były od wieków stosowane przy zaburzeniach miesiączkowania. Obecnie, na podstawie wielu badań klinicznych, stwierdzono że wyciągi z pluskwicy skutecznie łagodzą takie uciążliwe objawy menopauzy jak: uderzenia gorąca, pocenie się czy bóle głowy. Mają również znaczący wpływ na inne dolegliwoście klimakterium. Wyciągi z cimicifugi działają dzięki obecności glikozydów triterpenowych o właściwościach zbliżonych do estrogenów które pobudzają wzrost piersi. Wykazano, że hamują one uwalnianie hormonu lutenizującego i mają wyraźny wpływ na cały układ podwzgórze-przysadka-jajniki. Wyciągi z pluskwicy są dobrze tolerowane i mogą być z powodzeniem stosowane w leczeniu objawów menopauzy, szczególnie u tych kobiet, które nie mogą być leczone tradycyjną terapią estrogenowa.

Black Pomegranate znany jako owoc granatu
Owoc ten pochodzi z Bliskiego Wschodu. Należy do rodziny jagód. Ze względu na dużą ilość nasion, które są jego jadalną częścią uznawany był w starożytności za symbol płodności. Przez wiele lat cywilizacje krajów rozwijających się uważały go za najbardziej tajemniczy ze wszystkich istniejących owoców. Pestki tego owocu zawierają dużą ilość antyoksydantów które opóźnieniają procesy starzenia.
Owoc ten pochodzi z Bliskiego Wschodu. Należy do rodziny jagód. Ze względu na dużą ilość nasion, które są jego jadalną częścią uznawany był w starożytności za symbol płodności. Przez wiele lat cywilizacje krajów rozwijających się uważały go za najbardziej tajemniczy ze wszystkich istniejących owoców. Pestki tego owocu zawierają dużą ilość antyoksydantów które opóźnieniają procesy starzenia.

Red Clover w Polsce znana jako Koniczyna Czerwona
“Hormonopodobny” efekt roślinny: reaktywuje metabolizm skórny, zwiększa gęstość tkanki łącznej, widocznie poprawia strukturę skóry, zwiększa wybitnie jej sprężystość elastyczność; wygładzające, regenerujące. Chroni organizm przed chemicznymi substancjami toksycznymi. Oczyszcza krew, limfę, skórę. Wzmacnia odporność. Wykorzystuje się dla zbilansowania pożywienia. Koniczyna czerwona to szeroko ropowszechniona roślina z rodziny bobowych, uprawiana w Europie. Zazwyczaj rośnie ona na glebie, bogatej w wapń, fosfor i potas. Ekstrakt koniczyny czerwonej zawiera glikozydy – tryfolinę i izotryfolinę, olejki eteryczne, witaminy A (β-karoten), C, P, E, grupy B, mikroelementy -żelazo, selen, magnez, wapń, miedź, fosfor, chrom, potas, alkaloidy, taniny, kumaryny, flawonoidy, wyższe kwasy tłuszczowe – palmetynowy, sterynowy, unolowy.
“Hormonopodobny” efekt roślinny: reaktywuje metabolizm skórny, zwiększa gęstość tkanki łącznej, widocznie poprawia strukturę skóry, zwiększa wybitnie jej sprężystość elastyczność; wygładzające, regenerujące. Chroni organizm przed chemicznymi substancjami toksycznymi. Oczyszcza krew, limfę, skórę. Wzmacnia odporność. Wykorzystuje się dla zbilansowania pożywienia. Koniczyna czerwona to szeroko ropowszechniona roślina z rodziny bobowych, uprawiana w Europie. Zazwyczaj rośnie ona na glebie, bogatej w wapń, fosfor i potas. Ekstrakt koniczyny czerwonej zawiera glikozydy – tryfolinę i izotryfolinę, olejki eteryczne, witaminy A (β-karoten), C, P, E, grupy B, mikroelementy -żelazo, selen, magnez, wapń, miedź, fosfor, chrom, potas, alkaloidy, taniny, kumaryny, flawonoidy, wyższe kwasy tłuszczowe – palmetynowy, sterynowy, unolowy.

Seans – soja
Isoflavony (daidceina, genisteina, glyciteina) należą do grupy sekundarnych materiałów roślinnych i mają działanie fitohormonów. Isoflavony należą do klasy fitoestrogenów ich struktura jest podobna do ludzkich estrogenów . Mają słabsze działanie estragonie od estragonu sterydowego (0,1– 10%), ale za to bez podwyższonego ryzyka raka piersi jak przy terapii hormonalnej. Zawarte w niej izoflawony pośrednio stymulują prace jajników bobudzając wydzielanie estrogenów. Wprowadza równowagę hormonalna przy niedoborze estrogenu w organizmie. Ma silne działanie pobudzające dla receptorów estrogenu. Fitoestrogeny sojowe wpływaja pozytywnie na koloryt i nawilżenie, a także elastyczność i jędrność skóry. Stymulują produkcję kwasu białuronowego zatrzymującego wodę i utrzymującego wilgotność w skórze. Stosowane zewnętrznie w kosmetykach poprzez silne właściwości przeciw utleniające zapobiegają utlenianiu i uszkodzeniu błon komórkowych. Hamują także działanie proteinaz np. kolagenezy rozkładającej włókna kolagenowe skóry.
Isoflavony (daidceina, genisteina, glyciteina) należą do grupy sekundarnych materiałów roślinnych i mają działanie fitohormonów. Isoflavony należą do klasy fitoestrogenów ich struktura jest podobna do ludzkich estrogenów . Mają słabsze działanie estragonie od estragonu sterydowego (0,1– 10%), ale za to bez podwyższonego ryzyka raka piersi jak przy terapii hormonalnej. Zawarte w niej izoflawony pośrednio stymulują prace jajników bobudzając wydzielanie estrogenów. Wprowadza równowagę hormonalna przy niedoborze estrogenu w organizmie. Ma silne działanie pobudzające dla receptorów estrogenu. Fitoestrogeny sojowe wpływaja pozytywnie na koloryt i nawilżenie, a także elastyczność i jędrność skóry. Stymulują produkcję kwasu białuronowego zatrzymującego wodę i utrzymującego wilgotność w skórze. Stosowane zewnętrznie w kosmetykach poprzez silne właściwości przeciw utleniające zapobiegają utlenianiu i uszkodzeniu błon komórkowych. Hamują także działanie proteinaz np. kolagenezy rozkładającej włókna kolagenowe skóry.

Pueriana Mirifica – Kwao Krua
Roślina ta pochodzi z Tajlandii, botaniczny ekstrakt z tej rośliny wykorzystuje się na całym świecie głównie do produkcji wszelkiego rodzaju kremów i tabletek powiększających i ujędrniających piersi, ponieważ zawiera ona wysoką koncentrację fitoestrogenów. W odróżnieniu od estrogenów, fitoestrogeny nie są hormonami, ale maksymalizują ciśnienie krwi i dystrybucję estrogenu przez tkankę piersi, przyspieszając wzrost i utrzymując w dobrej kondycji jędrność i kształt piersi.
Roślina ta pochodzi z Tajlandii, botaniczny ekstrakt z tej rośliny wykorzystuje się na całym świecie głównie do produkcji wszelkiego rodzaju kremów i tabletek powiększających i ujędrniających piersi, ponieważ zawiera ona wysoką koncentrację fitoestrogenów. W odróżnieniu od estrogenów, fitoestrogeny nie są hormonami, ale maksymalizują ciśnienie krwi i dystrybucję estrogenu przez tkankę piersi, przyspieszając wzrost i utrzymując w dobrej kondycji jędrność i kształt piersi.

Arrowroot
Roślina ta od lat jest używana w orientalnej medycynie. Zawiera dużą ilość isoflawonów zwłaszcza isoflawony Daidzein i Didzein które są bardzo silnymi fitoestrogenami. Zawiera współczynnik fitoestrogenu sięgający od 2% do 12%, ponadto zawiera niezbędne minerały.
Roślina ta od lat jest używana w orientalnej medycynie. Zawiera dużą ilość isoflawonów zwłaszcza isoflawony Daidzein i Didzein które są bardzo silnymi fitoestrogenami. Zawiera współczynnik fitoestrogenu sięgający od 2% do 12%, ponadto zawiera niezbędne minerały.

Angelika Gigas – Dzięgiel
Zawiera estrogeny roślinne (fitoestrogeny), które pomagają przywrócić równowagę hormonalną oraz kumarynę – wpływającą ma rozszerzenie naczyń krwionośnych, co wspomaga łagodzenie dolegliwości związanych z menstruacją i okresem przekwitania. Normalizuje skurcze macicy, poprawia krążenie obwodowe, rozluźnia narzynka krwionośne i ogólnie działa tonizująco na krew.
Zawiera estrogeny roślinne (fitoestrogeny), które pomagają przywrócić równowagę hormonalną oraz kumarynę – wpływającą ma rozszerzenie naczyń krwionośnych, co wspomaga łagodzenie dolegliwości związanych z menstruacją i okresem przekwitania. Normalizuje skurcze macicy, poprawia krążenie obwodowe, rozluźnia narzynka krwionośne i ogólnie działa tonizująco na krew.
Rośliny wzmacniające i wspomagające fitoestrogeny

Horsetail – Skrzyp Polny
Ziele skrzypu polnego to skarbnica wyjątkowych substancji o działaniu prozdrowotnym. Zawiera cenne flawonoidy, saponiny, związki mineralne, kwasy organiczne, sterole roślinne a przed wszystkim rozpuszcalną i łatwo wchłanianą krzemionkę. To właśnie krzem czyni ze skrzypu polnego zioło o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Od niedawna został także mianowany prawdziwym “pierwiastkiem urody”. Krzem obecny jest niemal w każdej tkance naszego organizmu sprawując kontrolę nad pracą i rozwojem komórek. Duże ilości krzemu znajdują się w skórze, włosach i paznokciach. Pierwiastek te czuwa nad utrzymaniem wilgotności tkanki łącznej, zapewnia skórze elastyczność, sprężystość i zdrowy wygląd, a także przeciwdziała procesom tworzenia się zmarszczek.Często, w celach odmładzających bądź tez korygujących sylwetkę wykorzystuje się żele silikonowe. Tymczasem angielskie słowo silikon oznacza krzem. Chociaż w zakresie produkcji implantów nie wykorzystuje się naturalnego krzemu, lecz polimery zawierające podobny związek węglowodorowy, to jednak można pokusić się o pewne porównanie i wyobrazić sobie, iż odpowiednia ilość krzemu w organizmie jest wstanie wypełnić, odmłodzić i uelastycznić skórę niczym silikonowe implanty.
Ziele skrzypu polnego to skarbnica wyjątkowych substancji o działaniu prozdrowotnym. Zawiera cenne flawonoidy, saponiny, związki mineralne, kwasy organiczne, sterole roślinne a przed wszystkim rozpuszcalną i łatwo wchłanianą krzemionkę. To właśnie krzem czyni ze skrzypu polnego zioło o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Od niedawna został także mianowany prawdziwym “pierwiastkiem urody”. Krzem obecny jest niemal w każdej tkance naszego organizmu sprawując kontrolę nad pracą i rozwojem komórek. Duże ilości krzemu znajdują się w skórze, włosach i paznokciach. Pierwiastek te czuwa nad utrzymaniem wilgotności tkanki łącznej, zapewnia skórze elastyczność, sprężystość i zdrowy wygląd, a także przeciwdziała procesom tworzenia się zmarszczek.Często, w celach odmładzających bądź tez korygujących sylwetkę wykorzystuje się żele silikonowe. Tymczasem angielskie słowo silikon oznacza krzem. Chociaż w zakresie produkcji implantów nie wykorzystuje się naturalnego krzemu, lecz polimery zawierające podobny związek węglowodorowy, to jednak można pokusić się o pewne porównanie i wyobrazić sobie, iż odpowiednia ilość krzemu w organizmie jest wstanie wypełnić, odmłodzić i uelastycznić skórę niczym silikonowe implanty.

Kigelia – Drzewo Kiełbasiane
Na Wyspach Zielonego Przylądka w celu powiększenia piersi szamanki do ich nacierania stosują miąższ dojrzałych owoców. Badania naukowe potwierdziły, ze zawarte w miąższu owoców składniki (flawonoidy i fitosterole-saponiny) dzięki swoim właściwościom podobnym do hormonów są odpowiedzialne za utrzymanie jędrności skóry. Kolejne substancje takie jak algi i bluszcz pospolity chronią ją przed wysuszeniem.
Na Wyspach Zielonego Przylądka w celu powiększenia piersi szamanki do ich nacierania stosują miąższ dojrzałych owoców. Badania naukowe potwierdziły, ze zawarte w miąższu owoców składniki (flawonoidy i fitosterole-saponiny) dzięki swoim właściwościom podobnym do hormonów są odpowiedzialne za utrzymanie jędrności skóry. Kolejne substancje takie jak algi i bluszcz pospolity chronią ją przed wysuszeniem.

Licoice Root w Polsce znany jako Korzeń Lukrecji
Pierwsza wzmianka o Lukrecji ( Glycyrrhiza glabra) została uczyniona 5000 lat temu w książce chińskiej Pen Tsao Ching. Obecnie jest ona jedną z najpopularniejszych roślin w Chinach. Badania naukowe pokazały, że Likorice root zawiera korzystne glikozydy o mocnym działaniu, flawonoidy, saponiny, sygosteryny. Najbardziej znana jest glikozyda nazywana glicyryzyna, która ma właściwość kortykosterydową, z którą właśnie związane jest działanie przeciwzapalne lukrecji. Lukrecja wywiera słaby efekt estrogenopodobn, korzystnie wpływa na układ hormonalny, ma silne właściwości detoksyfikacyine.
Pierwsza wzmianka o Lukrecji ( Glycyrrhiza glabra) została uczyniona 5000 lat temu w książce chińskiej Pen Tsao Ching. Obecnie jest ona jedną z najpopularniejszych roślin w Chinach. Badania naukowe pokazały, że Likorice root zawiera korzystne glikozydy o mocnym działaniu, flawonoidy, saponiny, sygosteryny. Najbardziej znana jest glikozyda nazywana glicyryzyna, która ma właściwość kortykosterydową, z którą właśnie związane jest działanie przeciwzapalne lukrecji. Lukrecja wywiera słaby efekt estrogenopodobn, korzystnie wpływa na układ hormonalny, ma silne właściwości detoksyfikacyine.

Hemp Temp w Polsce znany jako Dzikie konopie
Owocem konopi są jednonasienne orzeszki, bogate w tłuszcz (30-38%) i białko (ok. 20%).
Owocem konopi są jednonasienne orzeszki, bogate w tłuszcz (30-38%) i białko (ok. 20%).



